petek, 9. september 2016

10 palačinkarskih zapovedi

Palačinke so ena izmed mojih najljubših jedi, zato sem si že leta nazaj res vzela čas in se poglobila v način priprave ter naštudirala, kako nardit vedno popolne palačinke.

 

Prvo pravilo: skrivnost ni v receptu ampak v načinu priprave - sama jih sploh ne delam po nobenem receptu, ampak maso naredim po občutku. Ker sem jih delala že tolikokrat, vem sestavine na pamet, ampak sicer lahko vzamete katerikoli recept in če boste ob tem upoštevali spodnje nasvete, bo zadeva izpeljana tako kot je treba.

 

1. Uporabljaj kvalitetne sestavine. Predvsem dobro maslo, jajca proste reje, polnomastno mleko (ali katerokoli rastlinsko - mandljevo/ovseno/riževo..) itd. Boljše kot so sestavine, boljše bodo palačinke.
2. Vedno zmešaš najprej mokre sestavine, potem dodaš suhe. V mojem primeru - najprej zmešam dve jajčki, dodam mleko, stopljeno maslo, v ločeni posodi pa zmešam moko, malo pecilnega in ščepec soli. 
3. Suhe sestavine je k mokrim najbolje dodajati skozi cedilo, saj se tako izogneš grudicam in je masa gladka.
4. Maso združimo in zmešamo na hitro, lahkotno, da vnesemo čimveč zraka, in je masa mehurčkasta - s tem bodo palačinke fluffy.





5. Maso pustimo počivati na hladnem. Že 5min naredi razliko, 10min je optimalno - če pa nam situacija narekuje, da ga pustimo dlje, kakšno uro, dve, bo tudi okej, le pokrit ga je treba. 

Ko ga ponovno vzamemo v roke, ga več ne mešamo.

6. Uporabimo ponvo s čim debelejšim dnom. Starejša, bolj rustikalna kot izgleda, boljša je. 

 

7. MASLO. Ne olje, ampak maslo. Poskrbi za to, da so palačinke še boljšega, maslenega okusa in lepo zlato rjavo zapečene. Na ponvo ga damo minutko preden dodamo maso, da začne mehurčkat in raahlo rjavet. Masla ne rabimo dodajat pred vsako palačinko, ker ponvica ostaja lepo namaščena. Prva palačinke bo mogoče malo uber maslena, vse naslednje pa bodo optimalne.
8. Pečemo na srednjem ognju. Preden se lotimo prve palačinke, pustimo da se ponvica lepo zagreje (za to rabi kake 3, 4 minute). Na previsoki temperaturi se bo maslo žgalo, kar bo pustilo neprijeten okus.
9. Ne 'stiskamo' palačink z lopatko ob ponvico.. S tem se ne bodo nič hitreje spekle, bodo pa izgubile tisti puhasti volumen.
10. Izberi svoj najljubši topping ampak jaz jih najraje posipam z jagodičevjem in javorjevim sirupom (lahko se maslo doda še tukaj), opcij pa je nešteto.


 
 

Dober tek! 🐷

Ni komentarjev:

Objavite komentar